Феноменът Ел Ниньо ще се развихри с небивала сила

17174
Феноменът Ел Ниньо ще се развихри с небивала сила

Климатичният феномен Ел Ниньо ще се усили до края на годината и ще стане един от най-мощните, от 1950 година, съобщава Световната метеорологична организация, цитирана от РИА Новости.

По данни на синоптиците пикът на усилване на Ел Ниньо ще се падне в периода от октомври до януари.

Ел Ниньо ще донесе глобални климатични катаклизми

Тази година е почти сигурно, че ще сме свидетели на Ел Ниньо, като последиците от феномена за климата на планетата ще са много сериозни...

Климатичният феномен Ел Ниньо представлява периодично затопляне на повърхността на водата в тропическите райони на Тихия океан. По време на силните Ел Ниньо през 1982-1983 и 1997-1998 година температурата на повърхността на океана достигнала 28 градуса по Целзий. Ел Ниньо от 1997-1998 година бил толкова силен, че привлякъл вниманието на световната общественост и пресата.

"Климатичните модели показват, че средната температура на повърхността на водата в централните и източните части на Тихия океан ще бъде с 2 градуса над средните показатели. По такъв начин Ел Ниньо потенциално може да стане един от най-мощните от 1950 г. в сравнение с подобни природни явления през 1972-73, 1982-1983 и 1997-1998 г.", се казва в изявлението на организацията.

Първото споменаване на термина "Ел Ниньо" се отнася към 1892 г., когато капитан Камило Корило съобщил за него на конгреса на Географското общество в перуанската столица Лима. Дълго време на явлението не обръщали почти никакво внимание, като го смятали за регионално.

Чак към края на ХХ век се изяснила връзката между Ел Ниньо и климата на планетата. Причините за Ел Ниньо не са изследвани докрай, но е известно, че той започва с отслабването на пасатите, които прогонват нагретия повърхностен слой вода в западната зона на Тихия океан.

Очакват ни мегаурагани

Глобалното затопляне няма да доведе до увеличаване на количеството урагани, но те ще станат много по-разрушителни. Според канадски учен...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com