Признаха 2014 за най-горещата година

15388
Признаха 2014 за най-горещата година

Изминалата 2014 година е призната за най-горещата за цялата история на наблюдения. Освен това миналата година климатът се отличавал с бързо топене на ледниците и увеличение на броя на горещите дни и циклони.

Това става ясно от ежегодния доклад „Състояние на климата“ (State of the Climate), представен от Националното управление за океански и атмосферни изследвания (NOAA) на САЩ въз основа на данни, получени от 413 учени от 58 страни по света.

Историята на една лъжа или глобално затопляне?

Средната температура на въздуха на планетата за последните 15 години практически се е стабилизирала. Както съобщава сп. Nature, в глоба...

Температурата на въздуха на планетата през 2014 година е била най-високата за последните 135 години. Нови рекорди са поставени в повече от 20 страни от Европа, след тях се нареждат Африка, Азия и Австралия.

Според доклада средното ниво на морето в продължение на две десетилетия расте с 3,2 мм на година (спътниците започнали да следят този показател чак през 1993 година). Като се отчита, че осем от десет големи града по света са разположени край морските брегове, тази тенденция предизвиква повече опасения – повишава се рискът от наводнения и ерозии. От 1990 година все повече се топят ледниците и интензивността на този процес е нараснала от началото на новото хилядолетие.

Климатичните изменения влияят не само на средната температура: зачестяват и екстремните природни явления. По цял свят горещите дни стават все повече и намаляват студените нощи. Освен това през 2014 година са фиксирани 91 тропически циклона – повече от средното за 1981-2010 г. (82 циклона).

Отбелязва се, че основният удар от глобалното затопляне са поели върху себе си океаните на планетата – те са погълнали около 90% от излишъка топлина, предизвикана от парниковите емисии. Поради тази причина през 2014 година до рекордно ниво е нараснало съдържанието на топлина в горните слоеве на световния океан и температурата на неговата повърхност, отбелязва Lenta.ru.

В скоро време няма опасност от глобално затопляне, твърди руски учен

В близко време Земята не е заплашена от глобално затопляне, според научни изчисления такова просто няма да има. Това заяви на пресконфе...

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com