Температурните изненади на 2015: тройна комбинация

12987
Температурните изненади на 2015: тройна комбинация

2015 година се оказа богата на температурни изненади. Изминалият август, лятото като цяло и периодът от януари до август са станали най-горещите за цялата история на метеорологичните наблюдения, които се водят от 1880 година, съобщава Хидрометеорологичният център на Русия.

Август 2015 е бил с 0,88 градуса по-топъл от средностатистическия през ХХ век и с 0,09 градуса по-горещ от миналогодишния. Интересно е, че през август до най-високи исторически стойности са се нагрели и сушата, и водата.

Ел Ниньо ще донесе глобални климатични катаклизми

Тази година е почти сигурно, че ще сме свидетели на Ел Ниньо, като последиците от феномена за климата на планетата ще са много сериозни...

Температурата на океана през август неочаквано се оказала по-висока от юлската. От осемте изминали месеца на 2015 година шест (февруари, март, май, юни, юли и август) са обновили температурните максимуми.

Повишението на температурите се свързва с феномена Ел Ниньо, който е влязъл в активна фаза в Тихия океан. Шансовете това явление да се съхрани през зимата на 2015–2016, превишават 90 %. Смята се, че Ел Ниньо ще започне да отслабва през пролетта на 2016 година.

Температурните рекорди не са могли да не се отразят върху състоянието на арктическия леден щит. Площта на морския лед на Северния полюс е намаляла с 22,3% спрямо средната за 1981–2010 г.

В Антарктика нещата са съществено по-добре. Площта на ледовете е с 0,5% по-малка от средните показатели за 1981–2010 година. Но климатолозите се вълнуват от това, че август 2015 е станал първият месец от ноември 2011 насам, когато площта на ледената покривка се е оказала по-ниска от средната.

Заради климатичните промени ще отглеждаме сливи, киви и смокини

Заради климатичните промени ще отглеждаме сливи,киви и смокини, прогнозира в интервю за БТА проф. Веселин Александров - директор на Деп...

Според оценките на учените 2015 година с 95% вероятност може да стане най-горещата за цялата история на наблюденията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com