Синя планета се върти край червено джудже в съзвездие Рак

24398
Синя планета се върти край червено джудже в съзвездие Рак

Наблюдения на разсейването на светлината в атмосферата на "горещ Нептун" край звездата GJ 3470 в съзвездие Рак са установили, че тя е оцветена в яркосиньо, подобно на океаните на Земята, става ясно от статия, публикувана в Astrophysical Journal.

"Това откритие ни приближава към разбирането на това, как са устроени сравнително малки екзопланети, благодарение на новите методи за наблюдения, позволяващи ни да "опипаме" тяхната атмосфера дори когато те почти изцяло са покрити от облаци", казва Диана Драгомир от Чикагския университет (САЩ).

Железни бури бушуват на далечна самотна планета

Странни метеорологични условия са забелязани на лишена от майчинската си звезда планета. И то какви – облаци от течен метал. Обе...

Драгомир и колегите ѝ за първи път успели да определят светлината на планета, съпоставима по размери с голяма суперземя, като изучили спектъра на GJ 3470b, открита през 2012 година край червено джудже с помощта на инструмента HARPS, поставен на един от телескопите в чилийската обсерватория Ла Сила.

Планетата се отнася към класа "горещи Нептуни" (или "горещи Урани", както пишат отрилите я учени) – нейната маса е 4% от масата на Юпитер, което е 13 пъти повече от Земята, а диаметърът ѝ е около три пъти по-малък от този на най-голямата планета в Слънчевата система. Това прави GJ 3470b един от малките газови гиганти, открити в Далечния космос.

Както обяснява Драгомир, планетолозите дълго не успявали да разкрият химичния състав на нейната атмосфера поради това, че горните ѝ слоеве са покрити с дебел слой въглеводородни облаци, които не позволяват на светлината на звездата да прониква в долните слоеве и да даде информация за химичния състав на GJ 3470b.

Учените успели да "пробият" този слой облаци, наблюдавайки как светлината се разсейва в горните слоеве на атмосферата на GJ 3470b при преминаването ѝ по диска на светилото. Наблюденията на тези феномени – така нареченото Релеево разсейване – помогнали на учените да определят химичния състав на планетата, а също така да разберат цвета на небето на този "горещ Нептун".

Откриха най-близката планета като Земята

Наблюдения с телескопа "Спицър" потвърдиха съществуването на земеподобна планета на 21 светлинни години от Слънцето. До момента това е ...

Оказало се, че планетата е оцветена в яркосиньо, подобно на цвета на небето на Земята, а нейната атмосфера се състои предимно от смес водород и хелий, покрити с дебел слой въглеводородни или амонячни облаци.

Успешното изучаване на GJ 3470b според Драгомир отваря пътя за прилагане на тази методика към по-малки планети, които не отстъпват по размери на неголемите "горещи Нептуни", и дори на пълноценни "двойници" и "братовчеди" на Земята.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com