Секвоите в Калифорния умират

16144
Секвоите в Калифорния умират

Пета поредна година Калифорния преживява силна суша. Сред последствията, което носи този период, е гибелта дори на такива устойчиви към природните катаклизми дървета като секвоите, пише National Geographic.

Секвоите се отнасят към най-високите – до 110 метра – и най-дълголетните дървета. Те предпочитат влажни условия и на денонощие може да употребяват до 3000 литра вода. Това, от друга страна, им позволява да "правят запаси" и да преживяват най-различни капризи на природата.

Повече от 6.6 млн. души засегнати от сушата в Китай

Повече от 6.6 милиона души страдат от недостиг на питейна вода в обхванатите от силно засушаване райони на Китай. Тези данни бяха обнар...

Но всеки жив организъм има свой предел – този закономерен извод е направен от представителите на Геоложката служба на САЩ според резултатите от изследването на калифорнийските гори. Тук множество секвои са свалили до 75% от листата си, което означава финален стадий на техния живот.

В гората са открити и напълно здрави секвои, но в много по-малко количество. Именно мащабът на гибел на дърветата, които в миналото са преживели и пожари, и силни суши, вълнуват на първо място учените. Преди за основна причина на изчезването на секвоите се смяташе тяхното изсичане – с всичко останало те се справят самостоятелно.

Научният екип, включващ специалисти от Геоложката служба на САЩ, Службата по националните паркове, редица университети и други институции, сега събира биологични образци от умиращите дървета.

Учените се надяват, че резултатите от техния анализ ще обяснят масовата гибел на могъщите дървета.

Сушата унищожи поне 50% от реколтата в Румъния

Румънската земеделска продукция е почти напълно унищожена от липсата на валежи през последните седмици. Добивът на пшеница, царевица и ...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com