Разкриха тайната на метановото плато

6008
Разкриха тайната на метановото плато

Климатолози обясниха причината за появата на хоризонтален участък на графиката на концентрацията на метан в атмосферата на Земята от края на XX и началото на XXI век.

По такъв начин учените са разрешили загадката на метановото плато. Изследването на авторите е публикувано в сп. Science, съобщават Science News и Lenta.ru.

В Нова Зеландия ще отглеждат овце, изпускащи по-малко метан

За да допринесат към ограничаването на парниковите емисии в Нова Зеландия, учени търсят начини за развъждането на породи овце, които от...

Концентрацията на метан в атмосферата на Земята расте от началото на индустриалната епоха (около средата на XIX век). Но в периода между 1999 и 2006 година тази тенденция не е наблюдавана, тъй като съдържанието на този газ във въздушната обвивка на планетата почти не се е променяло. Сега учените са намерили обяснение на това.

Според тях платото е възникнало поради снижение на обемите промишлено производство и свързаното с това изхвърляне на въглеводороди в атмосферата на Земята. Следващият ръст на концентрацията на метан се обяснява с биологични причини от учените, по-конкретно селскостопанска дейност.

Учените стигнали до своите изводи след реконструкция на глобалната история на метановите източници на планетата за последните 35 години и анализа на данните, получени при изследване на ледени ядра и въздух, както и информация от глобалните системи за мониторинг.

Метанът се явява един от парниковите газове в атмосферата на Земята. Повишението на неговата концентрация във въздушната обвивка на планетата влияе върху производството на озон и кръговрата на водата. От началото на индустриалната епоха съдържанието на метан в атмосферата е нараснало повече от три пъти.

От Нова година метанът може да е твърде скъпо удоволствие

Ще бъде ли направена решителна крачка по отношение на акциза върху метана – най-вероятно утре, 27 ноември, ще има отговор на този...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com