Пустините се оказаха резервоари на въглероден диоксид

17351
Пустините се оказаха резервоари на въглероден диоксид

Водоносните хоризонти под пустините задържат част от въглеродния диоксид, изхвърлен от промишлеността в атмосферата, смятат учени от Китайската академия на науките в статия, публикувана в Geophysical Research Letters.

Количеството на този парников газ под пустините вероятно вече превъзхожда това, което преминава през всички растения на Земята, уточнява съобщение на Американското геофизично общество.

Увеличеният въглероден диоксид в атмосферата е заплаха за изхранването на човечеството

Увеличаването на количеството въглероден диоксид в атмосферата не само води до климатично затопляне, но представлява също директна запл...

Според оценките около 40% от въглеродния диоксид, произвеждан от промишлеността, остава в атмосферата. Още 30% отиват в океана. Останалите се задържат от растенията, но вероятно не от всички, защото известна част от въглеродния диоксид не се връща в атмосферата.

Глобалният баланс на въглероден диоксид не се изравнява, затова учените се опитват да разберат къде отива останалият обем от този парников газ.

Учените от Китайската академия на науките под ръководството на биохимика Ян Лий изучили състава и възрастта на водата от водоносните хоризонти на пустинята в Китай и смятат, че този въглероден диоксид се задържа именно там.

За това зопринася развитата иригация. Учените са на мнение, че въглеродният диоксид от атмосферата се поглъща от селскостопанските култури, от тях попада в почвата и се пренася по подпочвените води. Освен това той се задържа в подземните водни резервоари дълбоко под пустините, запечатан в дебел слой пясък, а не се връща в атмосферата.

Пустините поглъщат въглероден диоксид

Изследователи от Университета на щата Вашингтон са открили, че засушливите райони могат да поглъщат значително количество въглероден ди...

Според учените тези подземни водни резервоари може да съдържат разтворен до един трилион тона въглероден диоксид. По площ това е сравнимо със Северна Америка.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com