Опасни езера се образували в Хималаите

3954
Опасни езера се образували в Хималаите

В резултат на топенето на ледниците в Хималаите се образуват гигантски езера. Те представляват заплаха както за местните жители, така и за алпинистите, съобщава TVN Meteo.

Експертите от британската група The Vanishing за първи път се отправили в Хималаите, в района на Еверест, след трагичното земетресение в Непал на 25 април. Вниманието им било привлечено от ледника Кумбу, най-високия ледник на Земята. Изследователите отбелязали, че на неговата повърхност са се образували огромни ледникови езера, които са сравними с няколко футболни игрища.

Въвеждат нови правила за изкачване на Еверест

Непалските власти преразгледаха правилата за достъп до най-високия връх на света Еверест. Те възнамеряват да отказват на непълнолетни, ...

Оказва се, че не само на Кумбу са се появили големи езера, но и на съседните ледници. Ситуацията е станала толкова сериозна, че водата от тяхната повърхност се стича надолу и залива близките територии.

Експертите наричат това ледопад. Това явление представлява сериозна заплаха за алпинистите. Учените свързват топенето на хималайските ледници с глобалното затопляне.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com