Огромно езеро изчезна в Боливия

12695
Огромно езеро изчезна в Боливия

Второто по големина езеро в Боливия – Поопо, прекрати своето съществуване, съобщава Европейската космическа агенция (ЕКА) по резултатите от анализа на получените спътникови снимки.

"Миниспътникът Proba-V, занимаващ се с мониторинг на Земята в ежедневен режим, е фиксирал изчезването на второто по големина езеро в Боливия, подложеното на пълно изпарение езеро Поопо", се казва в съобщение на агенцията.

Розовото езеро, което втрещи учените по света

Хилиър е езеро, разположено на остров Мидъл, който е най-големият от архипелага Решерш и се намира недалеч от южните брегове на Западна...

Порталът ABI отбелязва, че постепенното изпарение на Поопо се потвърждава от серия снимки на Европейската космическа агенция, направени през април 2014, юли 2015 и януари 2016 година.

По-рано това езеро е заемало площ от 3000 квадратни километра и е смятано за второто по размер след Титикака.

При неголяма дълбочина – 3 метра – и променливи климатични условия това езеро изчезва не за първи път – предишният случай на пълно изпарение е бил фиксиран през 1994 година, но след това езерото отново се напълнило с вода.

Този път експертите се опасяват, че процесът на възстановяване на Поопо може да отнеме дълги години, ако това изобщо се случи.

Езеро изчезна за една нощ в Калифорния (ВИДЕО)

Жителите на окръг Ласън в Калифорния били сащисани от тайнственото изчезване на водата от изкуствено езеро. Водоемът пресъхнал само за ...

Безотточното езеро Поопо е разположено на 130 километра южно от град Оруро и е смятано за спирка на прелетните птици, включително фламинго.


Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com