Огромен ледник се откъсна от Гренландия

21990
Огромен ледник се откъсна от Гренландия

От ледника Якобсхавн на най-големия в света остров Гренландия се откъсна огромен къс замразена вода. Айсбергът се движи в посока пролива Дейвис и Атлантическия океан, съобщава BBC News.

Общата площ на откъсналия се ледник е 12,5 квадратни километра. Този обем замръзнала вода, според твърденията на експертите, може да покрие Манхатън със слой лед с дебелина 300 метра.

Шокиращи кадри от бързото топене на ледовете в Гренландия

Един слой лед в Гренландия се стопява за средно един месец и то по-бързо от когато и да било. Бързото топене на леда е било наблюдавано...

Загубата на част от ледената покривка на Якобсхавн е открита от учените с помощта на един от пътниците Landsat – проект на НАСА по получаване на снимки от повърхността на Земята в различни резолюции и диапазони на спектъра.

Смята се, че ледникът се е откъснал в периода от 13 до 19 август 2015 г. Данните на НАСА се потвърждават от радарни снимки на спътниците Sentinel-1a и Sentinel-2a – апарати на Европейската космическа агенция.

Ледникът Якобсхавн заема около 7-10 процента от Гренландския леден щит. Той се явява един от основните "доставчици" на айсберги в Атлантическия океан. Вероятно корабът "Титаник" през 1912 година се е сблъскал с отломка от Якобсхавн.

Междувременно НАСА показа и снимки на процеса на топене на морския лед край бреговете на Гренландия. Те са получени с апарата Aqua.

Ледниците на Гренландия могат да се възстановят до 10 години

Ледниците на Гренландия могат да възстановят дебелината на ледения си слой в близкото десетилетие, защото наслагването на покривката е...

По-рано се съобщаваше, че ледената шапка на Гренландия може да се съкращава в последните години с необясними темпове поради това, че ледовете на "зеления остров" се подгряват не само от топлината и светлината отвън, но и от водата от препълнените подледни езера в подножието на ледника.

Състоянието на Гренландия в последните години предизвиква големи опасения сред климатолозите по цял свят. За аномално високите темпове на топене на нейните ледове учените говорят от много десетилетия, но причините за този феномен не бяха изяснени докрай. За последните години климатолозите са издигнали най-различни и екзотични обяснения на този процес.

Част от учените смятат, че "зеленият остров" се топи бързо поради "подгряването" на основата на ледника от подземни течения на магма, други приписват тази роля на необичайно порестата почва на острова, която добре попива и разпространява разтопения лед, а трета група климатолози смятат, че за аномалното топене на ледената шапка на Гренландия са виновни изменения в гравитационното поле на Земята.

Има основания да се смята, че топенето на Гренландия се е ускорило благодарение на саждите от горските пожари, които редовно се случват на територията на Канада и САЩ в последните години поради растящата епидемия от корояди.

 

Най-старият кратер се намира в Гренландия

Най-старият кратер на Земята беше открит от руски и европейски учени недалеч от гренландския град Манитсок. Той е с диаметър 100 км, ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com