Неизбежна катастрофа очаква Земята

11123
Неизбежна катастрофа очаква Земята
Снимка: Thinkstock

Геофизици от САЩ, Канада, Германия и Франция разказаха за бъдещето на Земята след десет хиляди години. Резултатите от изследването са публикувани в сп. Nature Climate Change, съобщава CBS News.

Основният извод на геофизиците се свежда до това, че в близките 10 000 години глобалното затопляне и антропогенният фактор ще окажат (ако човекът не вземе съответните мерки) необратимо влияние върху хаотичните изменения на климата на планетата.

Работата от къщи вреди на климата!

Днес работодателите по-често от когато и да било наемат служители за дистанционна работа. Целта – да се икономисат средства за на...

Най-консервативната оценка предполага, че в близките столетия в атмосферата ще попаднат около 1,28 милиарда тона въглерод. Според друг сценарий във въздуха може да се озоват 9,5 милиарда тона от това вещество.

Последствията от измененията в химичния състав на атмосферата ще бъдат катастрофални. Средната температура ще нарасне с повече от два градуса по Целзий, а топенето на ледниците на Гренландия и Антарктида ще доведе до повишаване на морското равнище с 25 метра.

Вследствие от това ще бъдат потопени крайбрежните градове, в които сега живеят около 19% от населението на Земята (1,3 милиарда души). Около половината от жителите на 25 големи града на планетата ще бъдат принудени да напуснат своите места на живеене.

Учените са представили още три други сценария за измененията на климата, предвиждащи изхвърляне на въглеродни емисии в атмосферата с обща маса 5,12 милиарда тона. Прогнозите на изследователите във всички случаи се явяват неутешителни за човечеството.

Какво реши светът за климата?

Френските представители и чиновниците на ООН завършиха редактирането на проекта за крайно споразумение по климата на международната кон...

Учените са събрали свидетелства за измененията на климата за последните 10 000 години, като се започне от последния ледников период, и са моделирали възможните последствия от изгарянето на изкопаеми горива.

Получените данни са показали, че повишението на нивото на Световния океан със 130 метра е изисквало около 10 000 години за преход на екосистемите на Земята в равновесно състояние. Това позволило на човешката цивилизация да се развие.

Според учените ситуацията може да се коригира само с пълно прекратяване на парниковите емисии в атмосферата или мерки по събирането на въглеродния диоксид. Незначително съкращаване на въглеродните емисии според геофизиците няма да има ефект, допълва Lenta.ru.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com