Малкият ледников период е предизвикан от чести изригвания

13922
Малкият ледников период е предизвикан от чести изригвания
Снимка: Getty Images/Guliver

Застудяването, продължило от 801 по 1800 г. от нашата ера, е било предизвикано от вулканична активност.

Такъв извод е направила международна група учени в рамките на проекта PAGES, като моделирали данните за температурите на морската повърхност и ги сравнили с различни фактори, които може да са повлияли на климата, пише Phys.org. Изследването на учените е публикувано в сп. Nature Geoscience.

БАН: Спокойно, Апокалипсис и ледена епоха няма да има... Засега!

БАН успокои. Апокалипсис няма да има. Спете спокойно и относно задаваща се ледена епоха. В близко бъдеще катаклизми не се очакват. Не ...

Учените за първи път събрали 57 публикувани по-рано данни за реконструкции на температурите на морската повърхност от целия световен океан, от полярните до тропическите региони.

Данните били разпределени по 200-годишни периоди, за да се фиксират дългосрочните тенденции. След това ги сравнили с реконструкциите на наземните температури и открили тенденция към застудяване между 801 по 1800 г. от н.е. Аналогичен извод е направила неотдавна друга група на проекта – PAGES 2k Consortium 2013.

За да разберат причината за застудяването в този период, учените моделирали климата. Те изучили как температурата на морската повърхност се е изменяла под действието на различни фактори, като слънчева активност, изменения на орбитата на Земята, развитие на селското стопанство, вулканична активност и парникови газове.

Само вулканичната активност дала тенденция към застудяване, която съвпадала с наблюденията.

Океаните на Земята работят като своеобразно гигантско махало. Те могат да натрупват много повече топлина от атмосферата и да я задържат за дълго време. Обикновено вулканичното изригване предизвиква краткотрайно захлаждане в атмосферата. Но когато изригванията се случват често за сравнително кратък период, температурните изменения могат да стана продължителни.

Метеоритът, предизвикал последната ледена епоха

Геолози са открили следи от падането на метеорита, станал причина за началото на последния ледников период в историята на планетата. С...

Учените открили също, че най-ниските температури в изучавания период, през XVI-XVIII век, съвпадали с изстиването на океана. Това време е известно като малък ледников период.

Има хипотеза, че малкият ледников период щеше да продължи по-дълго, ако не е бил бурният ръст на промишлеността. В резултат ръкотворното затопляне е прекъснало естествената тенденция към захлаждане на климата. Нов малък ледников период се очаква през 2030-2040 година поради снижаване на слънчевата активност.

Изследвания като настоящото са необходими да разбирането на ролята на океана в климата на Земята, както и да се установи тенденцията за изменение на климата в бъдеще.

Това четиригодишно изследване е проведено от работната група Ocean2K в рамките на проекта Past Global Changes (PAGES), в който влизат няколко страни от ЕС, САЩ, Австралия и Китай. PAGES работи от 1991 в рамките на Future Earth и the International Geosphere-Biosphere Programme, финансирани от САЩ и Швейцария. Групата Ocean2k е формирана през 2011 г.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Климат