Кога ще настъпи ледниковата епоха

19689
Кога ще настъпи ледниковата епоха
Снимка: Getty Images/Guliver

Новият ледников период на планетата ще настъпи след около 1500 години, смята Владимир Котляков от Руската академия на науките и почетен президент на Руското географско общество, съобщава ТАСС.

Ученият участва в XXIV конгрес на асоциацията на испанските географи в Сарагоса, който се провежда от 28 до 30 октомври.

Слънцето отслабва, възможен е мини ледников период

Учени предупредиха, че активността на слънцето в момента е най-слабата за последните 100 години. По думите им, условията наподобяват те...

Според Котляков процесът на глобално затопляне постепенно приключва и "вече е започнало застудяване. Той смята, че климатичните условия "постоянно се изменят". Географът не е съгласен с прогнозите, според които температурата ще продължи да нараства до края на текущото столетие, тъй като към този момент не са събрани достатъчно научни данни, за да се потвърди подобна гледна точка.

Според Котляков последните изследвания сочат, че планетата я чака по-скоро ледников период. Академикът добавя, че хората не могат да влияят нито на увеличението на температурите, нито на тяхното понижение, тъй като, „за щастие“, всялата сила на човечеството е несъпоставима със силата на Слънцето.

И все пак ученият смята, че последните ледникови периоди, които са се случили на Земята, са имали положителни последствия, тъй като те са накарали хората да открият огъня и да създават дрехи, способни да ги защитават от студа.

Котляков не вярва, че човек е способен да изобрети начин, за да предотврати процеса по изменение на климата. Освен това академикът добавя, че хората, които ще населяват планетата в този момент, изобщо може да не забележат измененията.

Нов ледников период от 2030 г.?

Земята скоро може да потъне в 250-годишен мразовит период, смятат руски експерти по климата, предаде БГНЕС. Те смятат, че на всеки 200...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com