Глобалното затопляне и ураганите са свързани

16986
Глобалното затопляне и ураганите са свързани

Десетки учени от Националното управление за океански и атмосферни изследвания (NОАА) са анализирали сезона на ураганите през 2014 година и са публикували доклад, в който се говори за прякото влияние на глобалното затопляне върху количеството и интензивността на ураганите.

Главният фактор за въздействие върху ръста на температурите в света е изменението на климата в резултат на човешката дейност.

Ерата на ураганите в Атлантика била към края си

Ерата на ураганите в Атлантическия океан, започнала през 1995 година, може приключи в близко време, за което сочи постепенното снижаван...

През 2014 година върху Хавайските острови се стоварила тропическата буря Изел, която станала един от трите тропически циклона, приближили се към Хаваите миналата година. Това количество станало третото от 1949 година.

Учените смятат, че активните сезони на ураганите на Хаваите могат да станат реалност в бъдещите няколко десетилетия. Боб Балард, метеоролог от националната метеорологична служба, казва, че изследванията все още са в подготвителен стадий.

"Засега въпросът безспорно остава открит. Доброто научно изследване изисква много време. Смятам, че в изследването ще влезе не само миналият сезон, но и този", казва Балард.

Сегашният ураганен сезон на Хаваите се отличава от предишния. В Тихияя океан е влязъл в активна фаза силен Ел Ниньо, температурата на водата е с 4-5 градуса над нормата. Ураганите още не са стигнали архипелага, но рекордните валежи, жега и влажност през лятото са станали резултат от преминаващи тропически системи.

Съоръжение пресъздава урагани в лабораторни условия

Любопитството да се разбере как точно въздухът взаимодейства с океана при мощни бури е вдъхновило изграждането на генериращи вятър съор...

Метеоролозите казват, че макар формално сезонът на ураганите да завършва в края на ноември, трябва да бъдем нащрек.

"Майката природа не следва календар. Ако условията за развитие на урагани останат благоприятни след 30 ноември, можем да видим тяхната проява и през зимата", отбелязва Балард.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com