Ерата на ураганите в Атлантика била към края си

13836
Ерата на ураганите в Атлантика била към края си
Снимка: Getty Images / Guliver

Ерата на ураганите в Атлантическия океан, започнала през 1995 година, може приключи в близко време, за което сочи постепенното снижаване на честотата на тяхната поява в последните три години, пишат океанолози в статия в сп. Nature Geoscience.

Както днес смятат океанолозите и климатолозите, през 1995 година в Атлантическия океан започнала така наречената ера на ураганите, когато за един сезон над откритите води на океана, за първи път от стотици и хиляди години, възникнали едновременно 11 урагана, пет от които били изключително мощни по сила.

Очакват ни мегаурагани

Глобалното затопляне няма да доведе до увеличаване на количеството урагани, но те ще станат много по-разрушителни. Според канадски учен...

В следващите 17 година броят и силата на стихиите рядко отстъпвали, а понякога, като например през 2005 и 2010-12 г. – и значително превъзхождали рекордните показатели от 1995 година.

Но като се започне от 2013 година, както смятат Фил Клоцбах (Phil Klotzbach) и колегите му от университета на Колорадо във Форт Колинс (САЩ), ситуацията може да се е променила кардинално в резултат на това, че така наречената Северноатлантическа осцилация – климатичен цикъл с продължителност 20-40 години – може да е преминала от "положителна" в "отрицателна" фаза.

В полза на това говорят редица фактори, включително и снижението в честотата на ураганите и други екстремни явления над Атлантическия океан в последните три години. По-конкретно в последните години температурата на водата на повърхността на океана значително е спаднала, налягането над Атлантика малко се е повишило, а скоростта на ветровете над тропиците е нараснала.

Всички тези атмосферни фактори, обясняват океанолозите, не благоприятстват зараждането на урагани и тяхното усилване, което може да обясни защо в последните три години броят и силата на вихрите в Атлантика са били значително по-ниски от очакваните, под доста слабото ниво от 1993-1994 г.

Бурята Ерих заплашва района на Ламанша

Поредна силна буря застрашава района на Ламанша след стихията, която бушува сега във Великобритания, Северна Европа, части на Франция и...

Трите години "тихо" състояние на Северноатлантическата осцилация и ураганите в Атлантическия океан, според учените, позволяват да се надяваме, че тя наистина е преминала в "отрицателна фаза", характеризираща се със сравнително нисък брой бури и урагани в океана.

В такъв случай крайбрежието на САЩ и други страни от Западния Атлантик могат да очакват от 20 до 40 години сравнително спокойствие.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com