В Арктика е било горещо и преди милион години

11176
В Арктика е било горещо и преди милион години

Екстремни температури е имало в Арктика през последните 2,8 милиона години. Горещите пикове, досега смятани за невъзможни, са регистрирани при анализ на най-дългата проба от седименти, правена някога по тези места.

Изследването потвърди ясна зависимост между горещите периоди в Арктика и взаимната зависимост на топенето на ледовете около двата земни полюса.

Пробата от утайките, дълга 318 метра, е извадена още през 2009 г. от дъното на езеро в крайната северна част на Сибир.

Това езеро е създадена от удар на метеорит преди 3,5 милиона години. То е дълбоко 175 метра, а диаметърът му е 18 километра, което позволило продължително натрупване на седименти. Изключителният интерес на учените е продиктуван от факта, че това място никога не е било покривано от ледници.

Изследователите от международен екип, воден от Мартин Мелес от Кьолнския университет в Германия, са публикували доклад в американското научно издание Сайънс /Science/ в днешния му брой.

Детайлно били анализирани четири междуледникови периода с изключително високи температури – преди 12 хиляди, 125 хиляди, 400 хиляди и 1,1 милиона години.

Реконструирането на климата е извършено с помощта на анализ на полените в пробите. То показало, че температурите достигнати в изследваните периоди са били с 4 – 5 градуса по-високи отколкото през други междуледникови периоди.

Годишните суми на валежите са достигали допълнителни 30 см. Изследователите стигнали до извода, че формирането на ледовете на Гренландия в днешния им вид е било невъзможно да се случи, дори виртуално, по време на тези отдавна отминали периоди.

Според Мартин Мелес "уникалният характер на климатичните архиви дава възможност да се погледне тридесет пъти по-далече в климатичната история на Земята".

Редактор: Георги Иванов

Загубата на арктически лед може да доведе до отлагането на живак

Значителното намаляване на вечния арктически морски лед през последното десетилетие е свързано с химически реакции, които могат да дове...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com