Тазгодишният юни - най-горещият от 1880 г. насам

11671
Тазгодишният юни - най-горещият от 1880 г. насам

Средната температура на въздуха в света над сушата е била 14,37 градуса по Целзий, което е с 1,07 градуса повече от нормите на XX век и рекорд за целия период на наблюдения от 1880 г.

За това свидетелстват данните на Националното управление на океанските и атмосферните изследвания на САЩ /National Oceanic and Atmospheric Administration/. Предишният подобен рекорд е на месец юни 2011 г.

Средногодишната температура на въздуха и водата е 16,13 градуса, което е повече с 0,63 градуса от средните температури през XX век, това поставя месец юни 2012 г. на четвърто място в списъка на горещите си едноименници. Вече 328 месеца подред се фиксира превишение на климатичните норми на отминалото столетие /за въздуха и водата/.

Според данните на учените, този юни е най-горещия за Северното полукълбо.

Средните температури за първите шест месеца на годината са с 1,57 градуса по-високи от нормите на миналия век, пише Интерфакс.

Припомняме, че същото управление в САЩ съобщи по-рано и данни, които показаха, че 2011 е била най-студената в сравнение с поредицата 2008 – 2011, но остава сред най-горещите в трите последни десетилетия.

Тенденцията да се покачват температурите продължава и миналата година, констатира предишният доклад.

Като цяло, ледниците на планетата продължават да намаляват през 2011 година.

Концентрацията на основните парникови газове в атмосферата, като въглеродния двуокис /СО2/, продължават да нарастват и през 2011 г.

За първи път в историята на наблюденията въгледвуокисът във въздуха надхвърли 390 частици на милион, а солеността на океанските води нараства в зоните със засилено изпарение, се казваше в доклада на Националното управление на океанските и атмосферните изследвания на САЩ.

Редактор: Иво Георгиев

Светът ще се затопли с около два градуса

Нов анализ на данни, направен от китайски, британски и американски учени, показва, че климатичните промени могат да настъпят по-бързо о...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com