"Тандем" унищожил динозаврите

19816
"Тандем" унищожил динозаврите

Геолози уточниха възрастта на лавовите изхвърляния на платото Декан, случили се приблизително по същото време, когато са измрели динозаврите.

Това помогнало на учените да докажат, че избликът на вулканична активност наравно с падането на астероид е бил виновен за измирането на мезозойската фауна, става ясно от статия, публикувана в сп. Science.

Изключително лош късмет е виновен за измирането на динозаврите

Всички знаем за трагично завършилото съществуване на гигантските „гущери“ от миналото – динозаврите. Теорията, че гиб...

Повечето палеонтолози и геолози днес смятат, че последното масово измиране на животни на Земята, което се е случило преди 65,5 млн. години, е било предизвикано от падането на астероид, оставил след себе си гигантския 300-километров кратер Чиксулуб в Южно Мексико.

В неговото падане никой не се съмнява, но ролята му в измирането на динозаврите и морските животни все още е предмет на спорове.

Например през 1989 година известният днес палеонтолог Марк Ричардс от Калифорнийския университет в Бъркли е предложил алтернативно обяснение на измирането на динозаврите – в неговите представи причината за тяхното изчезване е било масово изливане на магма и изригвания на вулкани на мястото на съвременното плато Декан в Индия, случило се приблизително по същото време.

Според изчисленията на учения събитията трябва да се случват веднъж на 20-30 милиона години поради издигането на горещи потоци магма – така наречените плумове, от недрата към повърхността на Земята.

Динозаврите можеше още да са доминиращ вид на Земята, смята учен

Динозаврите са изчезнали, защото астероидният удар преди около 66 млн. години е дошъл в момент, в който те, като вид, са били най-уязви...

Ричардс и колегите му открили потвърждение на тази теория, като заминали за Индия и измерили възрастта на магмата, която предполагаемо се е изляла на мястото на платото Декан по време на измирането на динозаврите.

Като измерили възрастта на скалите в различни слоеве и региони на Декан спрямо изотопи на аргона, учените се опитали да разберат какво количество магма се е изляло непосредствено преди и след падането на астероида.

Както се оказало, вулканите на Декан са изхвърлили около две трети от магмата, покриваща днес това плато, 50 000 години преди и 50 000 години след падането на астероида. Това се е случило, тъй като скоростта на изригване е нараснала почти двойно по това време, а причината според учените е било "разклащане" на недрата на Земята след образуването на кратера Чиксулуб.

"Както показват нашите датировки, можем да сме почти сигурни, че избликът на вулканизъм и падането на астероид са се случили около 50 000 години преди измирането и затова няма никакъв смисъл да гадаем кой от тях е бил "убиецът" на динозаврите – и едното, и другото очевидно са допринесли за измирането.

Тежка зима убила динозаврите

Унищожително тежка зима, предизвикана от удара на 6 астероида в земята, е предизвикала изчезването на динозаврите. Това се е случило пр...

Ние дори не можем да разделим тяхното влияние върху атмосферата и другите части на Земята. Всичко се е случило едновременно", заключава Пол Рене (Paul Renne) от Калифорнийския университет в Бъркли, цитиран от РИА Новости.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com