Съоръжение пресъздава урагани в лабораторни условия

19109
Съоръжение пресъздава урагани в лабораторни условия

Любопитството да се разбере как точно въздухът взаимодейства с океана при мощни бури е вдъхновило изграждането на генериращи вятър съоръжения по целия свят - от системата за вятър и вълни в Университета в Киото до лабораторията по хидродинамика в Лондонския кралски колеж. В самото начало на сезона на ураганите в САЩ учени от Университета на Маями започват експерименти в единствен по рода си закрит резервоар, създаден за изследване на бури от пета категория, който са най-разрушителни.

До момента учените са използвали по-малка версия на системата, за да проучват вълни. Старият модел е с широчина един метър и възпроизвежда вятър със скорост като на ветровете при буря от трета категория.

Строят специален град за научни експерименти

В края на 9-килиметров път в една от сухите долини в южната част на щата Ню Мексико изследователи изграждат първото по рода си тест...

Новото съоръжение на стойност 15 милиона долара, наречено SUSTAIN (Surge-Structure-Atmosphere-Interaction Facility) e дълго 20 и широко 6 метра. Смята се, че е единственото съоръжение в света с капацитет да произведе пориви като тези при ураганите от пета категория, които надминават 252 километра в час.

Изследователите посочват, че потенциалът за научни открития е голям. Първоначалните проучвания ще се фокусират върху разпространението на петрол в случай на разлив, както и върху издържливостта на рибарските мрежи при силен вятър. Друга посока на работа са климатичните промени - промяната на температурата и солеността на водата може да разкрие нови данни за количеството въглероден двуокис, което се придвижва между океана и атмосферата по време на тропически бури. Изследванията в новото съоръжение биха могли да повлияят и на бъдещото планиране и изграждане на сгради. Една от главните цели все пак е разработването на модели за подобряване на прогнозите за силата на ураганите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com