Полярният Шпицберген позеленя (снимки, видео)

16414
Полярният Шпицберген позеленя (снимки, видео)

Далечният архипелаг Шпицберген, разположен само на 1300 км от Северния полюс, представлява заснежена и заледена земя без ни една тревичка.

Но Шпицбергенското течение носи сравнително топла вода от юг във фиордите и заливите на Западен Шпицберген. Това е достатъчно крайбрежните райони и долини да се покриват със зеленина през лятото, пише Megavselena.bg.

Топенето на ледовете е променило земната гравитация

Бързото топене на ледената покривка в Западна Антарктика от 2009 г. до 2012 г. е било достатъчно голямо, за да намалее леко земното гра...

Източната част на Шпицберген, напротив – остава студена и снежна дори през летния период поради прохладния океански поток, който се движи на юг.

Горната снимка е направена от радиоспектрометъра MODIS на борда на спътника „Аква“. На снимката е архипелагът Шпицберген на 9 август 2015 година. Източното крайбрежие на архипелага е сковано от ледове, а на запад се виждат треви, мъх и цветя.

Двете снимки по-долу са направени от спътника „Ландсат-8“. Тук лятното „позеленяване“ на Шпицберген е още по-очевидно. На долната снимка е долината Рейндален на 9 юли 2015 година; на горната е пак тя на 29 април 2015 година.

Тъмнозелените участъци около езерото долу са блата, обрасли с Dupontia fischeri, Eriophorum scheuchzeri и торфен мъх. Светлозелените зони на снимката са обрасли с Luzula confusa и полярна върба. Сивите области под снежните линии са скалисти участъци с минимум растителност, макар че там расте например полярен мак.

ООН цели да изкорени бедността и се справи с глобалното затопляне до 2030 г.

Страните членки на ООН съгласуваха целите на световното икономическо развитие след 2015 г. Съгласуваният документ ще бъде утвърден на с...

Шпицберген се явява дом за 178 вида висши растения, 39 вида мъх, 708 вида лишеи и повече от 750 вида гъби.

MODIS е открил, че с годините Шпицберген започва да позеленява все по-късно и по-късно за 14 години наблюдения. Това било неочаквано, тъй като юнската температура за този период се е покачила с 1,47 градуса по Целзий, а юлската – с 0,44 градуса. За това време се е увеличило и количеството падащ през зимата сняг.

"Влиянието на по-високите температури върху вегетационния период се неутрализира от голямото количество сняг през зимата, който после се топи", обяснява Стейн Рун Карлсен, еколог от Северния изследователски институт.

На анимацията долу е показано разпределението на растителността на Шпицберген. Участъците с плътна растителност са обозначени със зелено, частично покритите с растения – с жълто, а районите, в които зеленината е малко или няма изобщо – с кафяво.

България е сред страните, подготвени за глобалното затопляне

Глобалното затопляне ще засегне всички държави, но въздействието му няма да се усеща еднакво в различните кътчета на планетата ни. Въз...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com