Откриха причината за цветовото многообразие на коралите

68856
Откриха причината за цветовото многообразие на коралите

Учени от университета на Саутхемптън са открили генетичната основа, която позволява на коралите да произвеждат впечатляващо многообразие от цветове.

Вместо да използват единичен ген за контрол на производството на пигменти, мешестите организми прибягват до многобройни копия на същия ген. Взависимост от това колко гени са активни, коралите стават повече или по-малко цветни.

Проучването обяснява също как тази стратегия може да помогне на коралите да оцеляват в стресова среда. съобщава сайтът EurekAlert.

Използвайки като модел корали от вида Acropora millepora, учените са установили, че флуоресцентните пигменти - главните "виновници" за цветовете на мешестите организми, действат като слънцезащитни лосиони за симбиотичните водорасли, обитаващи кораловите тъкани.

Откриха корали на безпрецедентна дълбочина

Австралийски учени, които изучават Големия бариерен риф, са открили за първи път корали на извънредно голяма дълбочина, предаде АФП. К...

Тези организми се нуждаят от светлина, за да произвеждат необходимите за изхранването на коралите захари. Светлинният интензитет обаче често надхвърля здравословните за водораслите нива и светлината се оказва заплаха за симбиотичното партньорство, информира БТА.

Светлинният стрес в крайна сметка може да доведе до загуба на симбиотични водорасли - процес, известен като избелване на коралите. Ако партньорството не може да бъде възстановено, коралите често умират.

Мешестите организми са твърдо прикрепени към основата си и не могат да се преместят на сянка, ако слънчевата светлина им "дойде в повече". Вместо това за тях е нужно да подобрят способността си да се справят с прекомерното количество светлина.

Изследователите са открили, че повишените нива на слънчева светлина включват гените, отговорни за производството на цветни слънцезащитни пигменти. Това обяснява защо обикновено най-разноцветни са най-огряваните от Слънцето части от кораловата колония.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com