Не толкова горещо

30229
Не толкова горещо

Датата 26 септември беше триумфална за връзките с обществеността. Огранизация на име DARA пусна доклад, озаглавен „Преглед на уязвимостта на климата 2-ро издание. Наръчник на студената висша математика на една гореща планета ”. Изследването, спонсорирано от 20 държави, представи някои поразители по своя мащаб влияния на климатичните промени, засягащи както броя смъртни случаи, така и икономиката. В медиите докладът отбеляза връхна точка на паниката по отношение на климата, ала всъщност е силно уязвим и се основава на съмнителни анализи и погрешни твърдения.

Заглавията в световната преса отразиха прогнозите на изследването за бъдещи смъртни случаи и разходи. Една доста цитирана статия на Ройтерс предупреждава: „Смъртните случаи в резултат на климатични промени могат да достигнат 100 милиона до 2030г., ако светът не предприеме действия”.

Светът имал "50 месеца", за да избегне климатично бедствие

Правителствата по света отдавна биват обвинявани в „безразсъдство и късогледство” по отношение на зелените политики. Години...

Освен това почти всички репортажи в медиите представиха проучването без да го подложат на критика, приемайки, че всички тези отрицателни последици ще са резултат най-вече на това, че не се борим с климатичните промени.

За съжаление това послание към обществото е доста подвеждащо. Сериозните грешки или пропуски (преднамерени или не) има в поне три област – броят жертви на климатичните промени, разходите за икономиката и последиците от дилемата „действие или бездействие” – почти изцяло подкопават целия замисъл на доклада.

Да сме наясно: глобалното затопляне съществува и е причинено от хората и изисква да се предприемат ефективни действия. Но необоснованото всяване на страх и паника едва ли ще доведат до добра и ефективна политика.

Броят жертви

На първо място изглежда, че според доклада „броят на жертвите на климатичните промени може да достигне 100 милиона до 2030г.”. Но всъщност докладът не казва точно това. Той внимателно описва в общи линии как „настоящата високовъглеродна икономика” от 2010г. насам причинява смъртта на 4,975 милиона души годишно и как до 2030г. „въглеродната икономика, а също и свързаните с климатичните промени” въздействия ще причиняват смъртта на 6 милиона души годишно.

Рибите стават по-малки от глобалното затопляне

Климатичното затопляне не променя само температурата и съдържанието на кислород във водите на световните океани. То може да намали с...

Защо се използват тромави изрази като „съчетана климатично-въглеродна” икономика? Вглеждайки се по-подробно в 4,975-те милиона смъртни случаи за 2010г., човек разбира, че по-големият брой от тези смъртни случаи не е в резултат на климатичните промени (само няколко вестника като The Guardian не се подведоха).

В действителност, 1,4 милиона души умират в резултат на замърсяване на атмосферния въздух, което почти няма връзка с глобалното затопляне. Разбира се, един от най-честите причинители на този тип замърсяване на въздуха си остават изкопаеми горива, но само защото те са най-често използваното гориво в света.

Освен това, през 2010г. 3,1 милиона души са починали заради дим в затворени помещения, а това по никакъв начин не се дължи на глобалното затопляне и ако има връзка с изкопаемите горива, то тя е съвсем незначителна. Според Световната здравна организация замърсяването на въздуха в помещенията се дължи на готвене и отопление с биогорива (селскостопански отпадъци, тор, слама, дървесина) или въглища, като биомасата, която няма нищо общо с изкопаемите горива, съставлява над 85%.

Равносметката: когато докладът твърди, че през 2010г. 4,975 милиона души са починали в резултат на „съчетаната климатично-въглеродна криза”, действителността е, че тези 4,975 милиона смъртни случая не се дължат на глобалното затопляне.

Огромни разходи

Климатът ще убие 100 милиона до 2030 г.

Климатичните промени ще убият повече от 100 милиона души до 2030 г. Това показват анализите в доклад на хуманитарната организация DARA....

Изследването не крие факта, че огромните разходи, които представя, са в противовес с рецензираната литература, която като цяло твърди, че сегашното глобално затопляне носи чиста печалба или води само до минимални разходи за обществото.

Естествено, след подобно признание трябва да сме внимателни и да не прибързваме с приемането на неимоверно по-големи изчисления (и то с обратен знак). Освен това тези огромни изчисления произтичат най-вече от една-единствена промяна в модела, а именно вклюването на въздействието на горещината върху производителността на труда. Изглежда и това се основава само на една статия, основен автор на която е сътрудник по изследването на DARA.

„Ако не се предприемат действия”

Изследването на DARA подчертава, че разходите, за които говори, са разходи, причинени от бездействие (в случай, че не направим нищо по въпроса за глобалното затопляне), ала по един доста примамлив начин се загатва, че ако „предприемем действия”, ще избегнем голяма част от разходите.

В доклада непрекъснатосе говори за действие и бездействие и по този начин от DARA успяха да накарат почти всички вестници да наблегнат на факта, че всички негативни последици до 2030г. ще се случат, само ако не предприемем действия. Истината е, че реалистично, каквото и да направим за вредните емисии, това няма да промени нищо до 2030г.

Дядо Коледа без елени заради глобалното затопляне

Ако северните елени вярват в Дядо Коледа, ще бъде добре да поискат от него тази година да спре глобалното затопляне. Изследователите ...

Има ли значение това, че в доклада има сериозни грешки?

Има ли значение това, че докладът е преувеличен, щом всичко е в името на добра кауза? Отговорът е „да”, защото всяването на страх у хората не води до добри политики, а вместо това насърчава лошите политики, при които човек се чувства добре и да не прави нищо.

Трябва да се погрижим за климата, но след като осъзнаем, че това следва да се постигне чрез нововъведения, които ще направят залената енергия по-евтина от изкопаемите горива.

Изследването на DARA се позовава на възможно най-песимистичния сценарий, пълно е с грешки и насърчава решения, които са много скъпи, не са показали резултати, а вероятно няма и да покажат. Изследването се базира на тактика, която има за цел да сплашва, но която не отговаря на истината.

Foreign Policy

БАН: Спокойно, Апокалипсис и ледена епоха няма да има... Засега!

БАН успокои. Апокалипсис няма да има. Спете спокойно и относно задаваща се ледена епоха. В близко бъдеще катаклизми не се очакват. Не ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com