NASA алармира за рекордно намаляване на ледената покривка в Арктика (ВИДЕО)

88944

NASA алармира за рекордно малка площ на ледената покривка в Арктика.

Според данните на агенцията с помощта на спътниците на изследователския център NSIDC (National Snow and Ice Data Center) максималната площ на ледената покривка през 2015 година е била 14,54 милиона квадратни километра.

В Копенхаген никне квартал, приспособен към климатичните промени

Копехнаген строи първия в света квартал приспособен към климатичните промени в резултат на глобалното затопляне. Проектът е част от уси...

Площта на ледената покривка в Арктика се променя в зависимост от сезона. Нейната максимална стойност е в периода от февруари - началото на април, а минималната - през септември.

През 2015 година ледената покривка достигна максималната си стойност на 25 февруари, 15 дни по-рано, за целия период на наблюдения от 1981 до 2010 година.

Само веднъж през 1996 година максималната стойност е била достигната още по-рано - на 24 февруари. Предишният рекорд бе през 2011 година.

Очакват ни мегаурагани

Глобалното затопляне няма да доведе до увеличаване на количеството урагани, но те ще станат много по-разрушителни. Според канадски учен...

Специалистите отбелязват, че от гледна точка на влиянието на климата зимните колебания на площта на леда не са толкова важни, колкото летните, чието намаляване е най-добрият индикатор на глобалното затопляне. Освен това колебанията на минималната площ на ледената покривка са с по-нерегулярен характер.

 

 

 

Заради климатичните промени ще отглеждаме сливи, киви и смокини

Заради климатичните промени ще отглеждаме сливи,киви и смокини, прогнозира в интервю за БТА проф. Веселин Александров - директор на Деп...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com