Мравките са участвали в захлаждането на климата на Земята през кайнозойската ера

159703
Мравките са участвали в захлаждането на климата на Земята през кайнозойската ера

Двадесет и пет годишно изследване, резултатите от което са представени в сп. Geology, показва, че мравките са рекордьори по улавянето на въглеродния диоксид от атмосферата. Насекомите се оказват най-мощните биологични агенти на ерозията на минералите, предаде БТА.

Роналд Дорн от Университета на щата Аризона е сравнил как осем вида мравки, термити, торф, оголена почва и обикновена пръст разтварят два типа широко разпространени минерали - калциеви и магнезиеви силикати. Експериментът е продължил 25 години на шест участъка земя в щатите Тексас и Аризона. Учените са изследвали състава на почвата под мравуняци и са установили, че насекомите ускоряват процеса на превръщане на минералите в калциев и магнезиев карбонат (MgCO3 и CaCO3) от 50 до 300 пъти.

В бъдеще температурните разлики между сезоните ще намаляват

Глобалното затопляне влияе повече на Арктика, отколкото на териториите, които се намират на юг от нея, се твърди в статия, публикувана ...

По време на този процес към минералите се присъединява въглероден диоксид от атмосферата. Калциевият карбонат е главната съставна част на варовика, мрамора и кредата.

Дорн съветва мравките да бъдат поставени в служба на човечеството и да бъдат използвани в масови мащаби за улавяне на въглеродния диоксид от атмосферата. Този метод ще е по-безопасен, отколкото CO2 да се складира в подземни хранилища.

Накрая, Дорн напомня, че през последните 65 милиона години климатът на планетата е станал значително по-студен. Причините за това не са малко - хидрология, тектоника, промени в характера на растителността. Увеличаването на видовото разнообразие и на мравките по Земята в началото на палеоцена навеждат учените на мисълта, че дейността на насекомите е изиграла важна роля в застудяването на климата на нашата планета през кайнозойската ера.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com