Летният лед на Антарктика се топи 10 пъти по-бързо

32348
Летният лед на Антарктика се топи 10 пъти по-бързо

Летният лед на Антарктика се топи 10 пъти по-бързо, отколкото преди 600 години, а ритъмът на топене е най-бързият в последните 50 години, показва съвместно австралийско-британско изследване, предаде БГНЕС.

Учени от Австралийския национален университет и Британския антарктически институт пробили ледено ядро, дълго 364 метра, на остров Джеймс Рос в северната част на континента, за да измерят миналите температури в района. Видимите слоеве на леденото ядро показвали периодите, в които летният сняг на ледената шапка се топял и след това отново замръзвал.

Измервайки дебелината на тези стопени слоеве, учените успели да изследват историята на топенето на леда, сравнена с промените в температурата на леденото ядро през последните 1000 години. "Установихме, че най-мекото време на Антарктическия полуостров и най-ниското количество лятно топене са се случили преди около 600 години", заяви ръководителката на изследването Нерили Абрам от Австралийския национален университет.

"По онова време температурите са били с около 1,6 градуса по Целзий по-ниски, отколкото измерените в края на 20-ти век, а количеството годишен снеговалеж, което се е стопявало и след това отново е замръзвало, е било около 0,5%. "Днес виждаме почти 10 пъти по-голямо топене на годишния снеговалеж всяка година. Макар температурите на това място да са нараствали постепенно, на фази, в продължение на стотици години, най-интензивното топене на леда се случва от средата на 20-ти век", допълни тя.

Изследването, публикувано в списание "Нейчър Геосайънс", е едва втората реконструкция на миналото топене на леда на Антарктическия континент. Абрам заяви, че тя помогнала на учените да получат повече данни за прекия и непрекия принос на ледения шелф и ледниците за увеличаването на нивата на моретата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Климат