Климатичното затопляне засяга по-силно Арктика, отколкото останалата част от света

96827
Климатичното затопляне засяга по-силно Арктика, отколкото останалата част от света
Снимка: Thinkstock

Арктика продължава да е по-силно засегната от климатичното затопляне, отколкото останалата част от планетата, се казва в доклад на международен екип от учени, цитиран от Франс прес. Повишаването на температурите в Арктика е два пъти по-голямо, отколкото другаде. Това се обяснява с по-малкото отразяване на слънчевата светлина заради отстъплението на площите с лед и намаляването на снежната покривка в Гренландия през пролетта и лятото.

Учените представиха доклада си на есенната конференция на Американския геофизичен съюз в Сан Франциско, Калифорния. Те установили също, че е налице прогресивно намаляване на някои популации полярни мечки, чийто хабитат е засегнат от топенето на снежната покривка.

Светът постигна съгласие за намаляване на вредните емисии

Близо 190 страни, преговарящи за постигане на глобално споразумение през 2015 г. за ограничаване на климатичните промени, постигнаха дн...

"Затоплянето в Арктика води до промени, които засягат популациите животни и околната среда в района. Това оказва своето влияние отвъд Арктика - върху глобалната сигурност, търговия и климат", заяви Крейг Маклийн от Националното управление за океански и атмосферни изследвания на САЩ. Над доклада са работили 63-има учени от 14 страни. В него се посочва, че ветрове, които духат от изток на запад, са пренесли на юг изключително студен въздух в началото на 2014 г. в източната част на Северна Америка и централната част на Русия, както и много топъл въздух на север в Аляска и Европа. В резултат температурите през януари 2014 г. в Аляска бяха с 10 градуса Целзий над средните стойности. Снежната покривка в Арктика през пролетта т.г. бе по-малка в сравнение със средните показатели за периода 1981 - 2010 г. Освен това снегът се стопи три-четири седмици по-рано от нормалното през пролетта в Русия, Скандинавия, районите в Канада, южно от Арктика, и западната част на Аляска.

Това се дължи на натрупването на по-малко сняг от нормалното през зимата и на по-високи температури през пролетта. Площта с лед в Арктика през септември е 6-ата най-малка от началото на спътниковите наблюдения през 1979 г. Докладът констатира също малко увеличаване на дебелината на леда в сравнение с 2013 г. Въпреки това древният лед и устойчивият на топене лед е по-малко в сравнение с 1988 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com