Гъби ще спасят гората от глобалното затопляне

14527
Гъби ще спасят гората от глобалното затопляне
Снимка: Thinkstock

Гъбите, изглежда, са способни да помогнат на дърветата да се приспособят към по-честите суши и така да спасят гората от гибел в резултат на глобалното затопляне.

Това сочат нови данни, получени от учените от университета на Северна Аризона (САЩ) под ръководството на проф. Катрин Геринг (Catherine Gehring). Резултатите от изследването са изложени накратко от сайта на UPI.

В скоро време няма опасност от глобално затопляне, твърди руски учен

В близко време Земята не е заплашена от глобално затопляне, според научни изчисления такова просто няма да има. Това заяви на пресконфе...

Проф. Геринг е направила откритието си, изучавайки борово-хвойнови гори в Северна Аризона. Тя забелязала, че дърветата, които си изработват устойчивост към насекоми вредители, загиват по време на силна суша в 60% от случаите, докато сред по-обикновените им събратя този показател е само 20%.

Анализът показал, че от корените на устойчивите към насекоми дървета изчезват гъбите, които са в симбиоза с тях – при обмяната на въглеводороди, изработвани от дърветата в процеса на фотосинтеза, те доставят на корените допълнителна вода и полезни вещества от почвата. Именно тази вода им позволява да оцелеят по време на суша.

Проведени опити в лаборатория потвърдили този извод – дърветата, лишени от гъби симбионти, растели по-зле в условия на суша. По такъв начин именно тези гъби могат да помогнат на дърветата да понесат последствията от глобалното затопляне.

В същото време симбионтите, обитаващи корените на растенията, са много слабо изучени. "Видовете гъби, които се оказват толкова важни по време на суша, се явяват нови за учените", отбелязва проф. Геринг.

Историята на една лъжа или глобално затопляне?

Средната температура на въздуха на планетата за последните 15 години практически се е стабилизирала. Както съобщава сп. Nature, в глоба...

От периоди на остър недостиг на влага вече страдат горите в Амазония и Австралия, а в близко бъдеще, според предсказанията на климатолозите, с този проблем ще се сблъскат и САЩ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com