Гущери стават травестити заради глобалното затопляне

24208
Гущери стават травестити заради глобалното затопляне

Климатичните изменения са оказали мощно въздействие върху австралийските влечуги. Поради аномални жеги се нарушила генетичната система за определяне на пола на брадатия дракон (Pogona vitticeps). В резултат все повече мъжки се превръщат в женски, съобщават учените на страниците на списание Nature.

Известно е, че полът при много влечуги се определя не само от набора хромозоми (при брадатият дракон това са Z и W: набор ZZ при мъжките и ZW – при женските), но и от температурата на средата, в която съзряват оплодените от тях яйца. Но за първи път в дивата природа хромозомната система се оказала изместена от температурната.

Y-хромозомите защитават от рак?

Международна група учени е установила, че съществува връзка между загубата на Y-хромозоми в кръвните клетки и по-малката продължителнос...

Артър Джордж (Arthur Georges) и колегите му от университета на Канбера от 2003 година работят с брадатия дракон на територията на щатите Куинсланд и Нов Южен Уелс. Оказало се, че в периода 2003-2011 г. поради аномална жега делът на самките (пълноценни от гледна точка на анатомията, физиологията и поведението, но с "мъжки" набор хромозоми, ZZ) е нараснал от 6 на 22 процента.

Освен това такива "травестити" се оказали по-големи, здрави и способни да снасят два пъти повече яйца от обикновените самки. "Татковците, превръщайки се в майки, стават най-добрите майки", отбелязва Джордж.

Когато самките "травестити" се чифтосвали с обикновени самци, потомството им било изключително с Z-хромозоми. По такъв начин глобалното затопляне измества нормалните самки от популациите и заплашва да унищожи хромозомната система за определяне на пола. Полът на бъдещите дракони все по-често се избира в съответствие с температурната среда, в която се намират яйцата.

Макар че този способ помага на гущерите да реагират оперативно на климатичните изменения, създавайки оптимален баланс между самки и самци, неговото преобладаване ще доведе до обратния ефект – неочакван скок на температурите рискува да доведе до рязко спадане на броя на особите от един от половете и по този начин заплашва популацията с измиране, допълва Lenta.ru.

Самотата вреди на хромозомите

Папагалите жако за сетен път потвърдиха, че социалният стрес се отразява зле на състоянието на хромозомите. Ако тези доста общителни пт...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com