Глобалното затопляне е реално, причинено от човека и опасно

131989
Глобалното затопляне е реално, причинено от човека и опасно
Снимка: Getty Images/Guliver

Глобалното затопляне е реално, причинено от човека, вероятно вече е опасно и е възможно тенденцията към повишаване на температурите да е необратима, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на нов международен научен проектодоклад. Междуправителствената експертна група към ООН за климатичните промени е изпратила до правителствата окончателната чернова на синтезирания си доклад, който комбинира три предишни изчерпателни документа.

Новият доклад повтаря казаното в предходните по-детайлни версии, но тонът му е по-остър. На 127-те страници думата "риск" се споменава 351 пъти. Авторите също така правят опит да свържат различните научни дисциплини, изследващите проблемите, причинени от изгарянето на изкопаеми горива. Проектодокладът представлява сурово предупреждение за причините за глобалното затопляне и за последиците за хората и околната среда. Авторите му описват и възможности за разрешаване на проблема. Окончателният вариант на доклада ще бъде представен през октомври на конференция в Копенхаген, след като бъде проучен "ред по ред" от правителства и учени.

Паузата в глобалното затопляне може да продължи още 10 години

Топлината се складира дълбоко в Атлантическия и Южния океан,но вероятно ще излезе на повърхността след десет години, съобщи в. "Дейли т...

"Продължаващото отделяне на парникови газове ще причини по-нататъшно затопляне и трайни промени във всички компоненти на климатичната система, увеличавайки вероятността от сериозни, масови и необратими ефекти за хората и екосистемите", се посочва в доклада. В зависимост от обстоятелствата и стойностите, наблюдаваните понастоящем ефекти вече могат да бъдат считани за "опасни", продължават авторите. Те изтъкват екстремните климатични прояви като топлинни вълни, наводнения, суши. Без промени в емисиите на парникови газове до края на века климатичните рискове вероятно ще бъдат високи или много високи, предупреждават авторите на проектодоклада.

През 2009 г. страните от цял свят си поставиха за цел ограничаване на глобалното затопляне с един градус по Целзий надэнастоящите нива. От новия проектдоклад обаче става ясно, че е вероятно светът да се размине с целта. Ограничаването все още е възможно, но са необходими драматични и незабавни мерки срещу замърсяването с въглероден диоксид. В доклада се посочва още, че ако светът продължи да отделя парникови газове с настоящите ускорени темпове, е вероятно до средата на века температурите да се повишат с допълнителни два радуса по Целзий, а до края му - с 3,7 градуса по Целзий.

"Докладът ни посочва още веднъж това, което знаем с голяма степен на сигурност - климатичните промени са реални, причинени са от нас и вече нанасят съществени щети на хората и околната среда. Ако трябва да изтъкнем една отправна точка в доклада, тя е: Трябва да действаме сега", казва климатологът Майкъл Ман от университета на Пенсилвания.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com