Гигантски вулканични изригвания са причинили най-масовото измиране на Земята

17831
Гигантски вулканични изригвания са причинили най-масовото измиране на Земята

Вулканични изригвания, които са изхвърлили количество лава, достатъчно да покрие Австралия, са довели до масовото изчезване на видове в края на геоложката ера Перм, са открили изследователи, пише Live Science.

Измирането, случило се преди 250 милиона години, е най-голямото в историята на планетата – 90 процента от морските и 75 процента от сухоземните видове са изчезнали от лицето на Земята в рамките на около 60 хиляди години. Според изследователския екип древни вулканични скали са предоставили най-убедителното досега доказателство, че причината е катастрофична вулканична активност.

Огромен ледник се откъсна от Гренландия

От ледника Якобсхавн на най-големия в света остров Гренландия се откъсна огромен къс замразена вода. Айсбергът се движи в посока пролив...

Отдавна се предполага, че ключовият фактор зад бедствието може да е едно от най-големите известни континентални вулканични изригвания. То се е случило на територията на днешен Сибир, като изхвърлената лава е покрила 7 милиона квадратни километра. Движението на магмата вероятно е произвело масивни количества газове, които са предизвикали глобално затопляне и природна катастрофа. Още едно последствие е бил киселинен дъжд, който е увеличил киселинността на почвата.

Досега науката не е била в състояние да определи точното време и взаимовръзката между вулканичните изригвания и масовото измиране. Разполагайки с нови, по-модерни технологии за датиране, учени под ръководството на Сет Бъргъс от Службата за геоложки проучвания на САЩ в Калифорния, са анализирали кристали от древни вулканични скали от 21 различни места в Сибир.

Екипът е открил, че изригванията са започнали приблизително 300 хиляди години преди масовото измиране и са продължили най-малко 500 хиляди години след него. По-голямата част от лавата е била изхвърлена на земната повърхност преди и по време на масовото измиране.

Един важен въпрос остава без отговор, казва Бъргъс. Защо процесът на масово измиране е протекъл в продължение на десетки хиляди години, въпреки че изригванията са продължили стотици хиляди години? Според учения има няколко възможни обяснения. Възможно е точно определена серия от изригвания да е предизвикала изчезването на видовете или пък то да е започнало след изхвърлянето на критично количество лава.

Малкият ледников период е предизвикан от чести изригвания

Застудяването, продължило от 801 по 1800 г. от нашата ера, е било предизвикано от вулканична активност. Такъв извод е направила междун...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com