Формира се новият суперконтинент Амазия

51756
Формира се новият суперконтинент Амазия

Представете си един ден да можете да стигнете пеша от Лондон до Сидни. Може да ви се струва нереалистично, но не и според учените. Всъщност геолозите вярват, че опостушителнто земетресение в Непал е част точно от този процес – формирането на нов суперконтинент, наречен Амазия. Той ще бъде реалност след от 50 до 200 милиона години, съобщава БНТ.

Преди около 3 млрд. години земната маса започва дълги процеси на създаване и разцепване на суперконтиненти с площ по-голяма от 50 млн. километра. Сега според учените сме свидетели на формирането на нов суперконтинент, който ще свърже света в едно цяло по подобие на своите предшественици – Пангея, Родиния, Колумбия.

Сателити ще събират слънчева енергия и я изпращат към Земята

Космическите лазери са най-известни с огромната си мощ, която може да унищожи хора и дори цели планети в научно-фантастичните сюжети. Е...

Името на този суперконтинент – Амазия е смесица от имената на континентите, които ще се съединят – Северна и Южна Америка и Евразия. Тихият океан се смалява с няколко сантиметра на година, което ще завърши със сблъсък между Евразия и Америките, Карибско море и Северния ледовит океан ще изчезнат. Единствено Австралия остава самотна, макар че се движи със скорост от над 7 сантиметра годишно.

Дебатът не е дали ще се образува нов суперконтинент, а къде. Някои учени твърдят, че центърът ще бъде около Африка, а изследване на университета Йейл показва, че Амазия ще бъде около Северния полюс. Последният суперконтинент – Пангея е образуван преди около 300 милиона години с център Африка, а преди 100 милиона години започва разделянето на сегашните седем континента, ражда се Атлантическият океан.

Повърхността на Земята се състои от седем основни и няколко второстепенни тектонски плочи. Именно тяхното движение предизвиква земетресенията. ЮНЕСКО и Международния съюз за геоложки науки обяви началото на 5-годишен проект, който ще изследва земните еволюционни суперцикли, в това число и движението на тектонските плочи и мантията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com