Експериментална гора предсказва измененията на климата

9701
Експериментална гора предсказва измененията на климата

Експериментална гора, създадена от американски учени, представлява най-чувствителната екосистема. На ограден участък от торфено блато растат иглолистни дървета.

В хода на изследванията климатолозите повишават концентрацията на въглеродния диоксид и температурата на въздуха, за да предсказват влиянието на глобалното затопляне върху съдбата на Земята.

Оланд: Без споразумение за климата ни очаква бедствие

Френският президент Франсоа Оланд предупреди, че ако не се стигне до договор за климатичните промени по време на конференцията на ООН ...

На торфеното блато в Северна Минесота, където преобладават иглолистни дървета, е построен купол под открито небе. Както съобщава изданието Nature, височината на този корпус е 8 ха, площта на торфеното блато – 8,1 ха. Дъски позволяват на учените да преминават над участъка, без да го засягат.

Концентрацията на въглеродния диоксид в корпуса е увеличена повече от два пъти в сравнение с днешната атмосфера, а температурата на неговата територия е почти с 9°С по-висока, отколкото извън пределите на участъка.

Както смятат изследователите, торфените блата в съчетание с иглолистни гори представляват най-чувствителната екосистема. Такива блата поглъщат въглеродния диоксид, но при повишаване на температурата започват да изсъхват, а сухият торф отделя въглеродния диоксид в атмосферата. Иглолистните гори, разположени в северната част на Земята, не са свикнали на високи температури.

"Това ни позволява да променим днешните условия и да наблюдаваме цяла екосистема", обясняват учените. Планира се експериментът да продължи 10 години. Финансирането на проекта е 10,5 млн. долара.

ЦРУ проучва как да контролира климата

ЦРУ финансира проучване, имащо за цел да разбере дали климатът може да се контролира чрез геоинжинерство. За това проучване от ЦРУ са о...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com