Българка събира 25 000 долара за борба с липсата на питейна вода

10325
Българка събира 25 000 долара за борба с липсата на питейна вода
Снимка: Getty Images/Guliver

Българката Калина Николова, която живее в САЩ, е поела инициативата да събере 25 000 щатски долара чрез дарения, за да осиури стотици бутилки с чиста питейна вода за живеещите в развиващите се страни, където достъпът до чиста питейна вода е наистина оромен проблем.

Водата е съединението, без което животът на Земята би бил напълно невъзможен. Но в момента светът е изложен на същинска водна криза. „Криза“ е точната дума, наистина. На пръв поглед това едва ли звучи основателно за нас, европейците, които имаме постоянен достъп до питейна вода, но е съществен проблем в много развиващи се страни.

Секвоите в Калифорния умират

Пета поредна година Калифорния преживява силна суша. Сред последствията, което носи този период, е гибелта дори на такива устойчиви към...

Поне 1 милиард души на Земята живеят без достъп до безопасна питейна вода, като проблемът е съсредоточен основно в развиващите се държави, предимно в тези от Африка, Югоизточна Азия и Латинска Америка.

Наричаме тази криза „водна“, тъй като тя започва с липсата на питейна вода. Но истината е, че тя води след себе си още много беди – слабо образование, здравословни проблеми и бедност.

Най-засегнати от последствия, до които води водната криза в света днес, са жените и малките деца.

Повечето хора, които нямат достъп до питейна вода, обикновено живеят с по-малко от 1 щатски долар на ден, което е крайно недостатъчно. Те най-често нямат достъп до питейна вода близо до дома си, затова нерядко им се налага да изминават пеша километри, носейки тежки туби в ръцете си. Средната им „разходка“ до извора обикновено продължава около 3 часа, като доста често дори и тази вода е мръсна.

Ходенето за вода отнема на една домакиня в развиващия се свят повече време, отколкото която и да било друга дейност през деня – готвене, чистене или отлеждане на плодове и зеленчуци.

Тежка суша мъчи Куба

Куба бе поразена от най-тежката суша през последните сто и петнадесет години, съобщи представител на Националния институт на водните ...

Консумирането на замърсена вода води до множество здравословни проблеми, сред които са диарията и дехидратацията. Някои болести нерядко водят и до смърт.

Бихте могли да подкрепите каузата на българката тук: https://donate.charitywater.org/kalina/kalinas-quarter-life-crisis

Използван източник: Donate.CharityWater.org

Aвтор: Теодор Спасов

 

Тазгодишните реколти на царевицата и слънчогледа ще са по-слаби заради сушата

Зърнопроизводителите ще продължават да настояват за цялостно отпадане на изискването в Наредба Н 18 за монтиране на нивомери на резерв...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com