37 страни в света са на път да останат без вода

387502
37 страни в света са на път да останат без вода

37 държави в света са изправени пред изключително висок „воден стрес” – показател, който индикира, че са на път скоро да останат без вода. Това сочи първото по рода си изследване на проблема, проведено от Института за световни ресурси.

Проучването е направено сред 181 страни, като всяка е оценявана по скала от 0 до 5. Колкото по-висока е стойността, толкова по-голям е рискът за загуба на местните водни ресурси.

След близо 1 млрд. години океаните на Земята ще се изпарят

Увеличаването на яркостта на Слънцето ще доведе до изпаряване на океаните и изчезване на водата на нашата планета след близо 1 милиард ...

Всяка оценка над 4 показва, че в тази държава средностатистическият човек губи повече от 80% от водата, която му е нужна годишно. „Това означава, че компании, ферми и жители са силно зависими от малки количества вода и са уязвими от дори най-дребните промени в климата”, казва авторът на изследването Пол Рейг.

„Водният стрес” е най-голям в Сингапур – страната е оценена с 5. Не само там обаче потребността от вода в пъти надвишава наличието. Сред останалите силно застрашени страни са: Антигуа и Барбуда, Бахрейн, Барбадос, Кипър, Ямайка, Малта, Катар, Санта Лусия, Сент-Винсент и Гренадини,  Тринидад и Тобаго, ОАЕ, Саудитска Арабия, Кувейт, Либия, Киргистан, Йемен, Палестина, Монголия, Туркменистан, Мароко, Ливан и др.

От картата прави впечатление, че не с най-голям риск, но все пак пред сериозна опасност са и държави като Гърция, Италия, Австралия, Чили, Мексико.

България попада в категорията „нисък до среден воден стрес”.

Учени установиха, че глобалното затопляне не е мит

Учени откриха начин да обяснят „паузата” в глобалното затопляне, която скептиците използваха, за да оборят аргументацията з...

Карта: Business Insider

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com