2015 година е най-горещата, 2016 може да я надмине

19115
2015 година е най-горещата, 2016 може да я надмине
Снимка: Getty Images/Guliver

2015 е най-горещата година за цялата история на наблюденията. Това се дължи на човешката дейност, глобалното затопляне и усилването на явлението Ел Ниньо, а 2016 година може да стане още по-жежка, твърди Световната метеорологична организация (СМО), цитирана от Мегавселена.

На 25 ноември СМО представи предварителната оценка на климата на планетата, подготвена за международната конференция, която се открива в Париж на 30 ноември.

Признаха 2014 за най-горещата година

Изминалата 2014 година е призната за най-горещата за цялата история на наблюдения. Освен това миналата година климатът се отличавал с б...

"Състоянието на глобалния климат през 2015 година ще влезе в историята по редица причини… 2015 година очевидно ще стане най-горещата в историята на наблюденията с най-високи температури на повърхността на океана от началото на провеждането на измервания… Следващата година по-скоро също ще бъде гореща, може би дори още по-гореща"“, казва генералният секретар на СМО Мишел Жаро.

По думите му нивото на парниковите газове в атмосферата са достигнали нови максимуми, а глобалната средна концентрация на СО2 през пролетта на 2015 в Северното полукълбо за първи път е преодоляла бариерата от 400 части на милион.

Освен това в последно време се наблюдава мощно явление Ел Ниньо, което влияе на природните режими в много части по света и е станало причина за изключително топлия октомври. Глобалното въздействие на Ел Ниньо, както се очаква, ще се съхрани и през 2016 година.

„Парниковите емисии, които се явяват причина за измененията на климата, могат да се контролират. Имаме знания и инструменти, за да действаме. Имаме избор. Бъдещите поколения няма да го имат“, заключава Жаро.

2013 г. е била шестата най-гореща в историята

Миналата година е била шестата най-гореща в историята, което потвърждава тенденцията за затопляне на климата на Земята, съобщи Световн...

По данни на СМО глобалната средна повърхностна температура през 2015 година досега е с около 0,73 градуса по Целзий над средната стойност за 1961-1990 г., която е 14 градуса, и с около 1 градус превишава средната стойност на доиндустриалния период от 1880-1899 г.

Освен това глобалните средни температури на повърхността на морето по-скоро ще превишат рекордните стойности от миналата година. А в Южна Америка и Азия тази година е станала най-горещата в историята на наблюденията.

В Африка и Европа това е втората от най-горещите години. Също периодът от 2011 до 2015 влиза в историята като най-топлия петгодишен период в света.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com