Проф. Пимпирев: Климатът в Западна Антарктида определено се затопля

353945
 Проф. Пимпирев: Климатът в Западна Антарктида определено се затопля

Климатът в Западна Антарктида, Антарктическия полуостров, Южни Шетландски острови, определено се затопля, каза директорът на Българския антарктически институт и ръководител на българските експедиции в Антарктида - професор Христо Пимпирев.

„В района на остров Ливингстън, действително имаме глобално затопляне.

Последната група български изследователи заминава за Антарктида

На 6 януари (понеделник) в 18.55ч. с полет на Алиталия за Рим заминават последните десет български полярници, водени от ръководителя н...

Този голям снеговалеж, който наблюдаваме в последните три-четири години, се дължи на това, че климатът се затопля, става по-влажен, което увеличава и снеговалежите, както и промяната на посоката на вятъра. Това са едни големи снегонавявания”, допълни още проф. Христо Пимпирев.

Той разказа и за резултатите от международната съвместна дейност на Антарктида: „Изследваше се замръзналата почва. Взеха се проби. Англичанин и полякиня, микробиолози, работиха по един микробиологичен проект. Това е изключително важно направление в Антарктида, тъй като там живеят микроорганизми, които са много специфични за тази среда, и не живеят никъде другаде по света(, съобщи още агенция Фокус.

Приспособени са към уникалните условия на студ, на специфично ултравиолетово лъчение, и се очаква те да дадат възможност за направата на някои нови лекарства, които да лекуват различни болести. Антарктида отново дава възможности за открития, които касаят цялото човечество. Освен че тя е кухнята на времето, там най-ясно си личат измененията в климата. Именно с нашите чуждестранни колеги изследвахме точно това”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com